Abiyogenez ve Biyogenez

Yeryüzünde hayatın nasıl başladığı, ilk canlının veya canlıların nasıl oluştuğu hep merak konusu olmuştur. Bu merakı gidermek için bazı bilim adamları çalışmalar yaparak bazı görüşler ileri sürmüşlerdir. Bu konuda ilk görüş Yunanlı Filozof Aristo tarafından ortaya atılan abiyogenez görüşüdür.



1. Abiyogenez Görüşü ( Kendiliğinden Oluş):
Bu görüşe göre döllenmiş yumurta gibi bazı madde parçaları bir aktif öz taşır, uygun koşullar oluştuğunda bu aktif özü taşıyan cansız madde hava ile temas eder ve canlı oluşur. Bu görüş ortaçağda pek çok bilim adamı tarafından kabul görmüştür. Hatta bu görüşü savunan bazı bilim adamları farelerin açıkta bırakılan kirli gömlek ve buğday tanelerinden oluştuğunu savunmuşlardır.

2. Biyogenez Görüşü:
Bu görüş önce Francesso Redi sonrada Luis Pasteur tarafından yapılan deneyler sonucu ortaya atılan bir görüştür.

F.Redi; yaptığı deneylerde kavanozlar içerisine et parçaları koyarak bazı kavanozların kapaklarını kapatmış bazılarını ise açık bırakmıştır. Ağzı açık olan kavanozlarda bir zaman sonra sinek ve bazı kurtçukların oluştuğunu, ancak kapalı olan kavanozlarda ise herhangi bir canlı üremesinin olmadığını görmüştür. Bu sonuçları bir ortamda bir canlının oluşabilmesi burada var olan diğer canlıya bağlıdır şeklinde yorumlamıştır ve Aristo’nun abiyogenez görüşünü çürütmüştür.
Luis Pasteur kurmuş olduğu deney düzeneği ile biyogenez görüşünü benimsemiş ve savunmuştur.

Şeker ve maya hücreleri bulunan sıvı kuğu    boyunlu cam balonda iyice kaynatılıp hava alacak şekilde bırakılmış ve deney sonunda hiçbir mikroorganizmanın üremediği gözlenmiştir.Balona hava girmekte ancak toz ve mikroorganizmalar girememektedir. Balon uygun bir yerinden kesilip bekletildiğinde mikroorganizmalar balon içerisine girerekburada üreyebilmektedir.

O halde bir ortamda canlı oluşabilmesi için mutlaka ortamda başka bir canlının bulunması gerekmektedir.

Abiyogenez görüşü çürütülüp, biyogenez görüşü ileri sürüldüğünde ortaya yeni bir problem çıkmıştır. Eğer bir canlı başka bir canlıdan oluşuyor ise o halde ilk canlı nasıl oluşmuştur.
         


         

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts