a)Prokaryotturlar
b)Enzim sistemleri bulunur,özgün metabolizmaları vardır.
c)Nucleus ve zar sistemlerine ait organeller bulunmaz.
d)yönetici molekülü DNA dır ve nuclear alanda çıplak olarak bulunur.
e)Protein,yağ ve karbonhidrat içeren hücre çeperi vardır.
f)Bazılarında kapsül bulunur.
g)Sitoplazmada :DNA,RNA,ribozom,poliribozom,glikojen,yağ damlaları bulunur.
h)Hücre zarı kıvrımlarından oluşmuş mesezom ve tilakoid taşıyanlar vardır.
1-Mesezom:oksijenli solunum Enzimleri taşırlar.
2-Tilakoid:klorofil taşırlar.
ı)Flagellum(kamçı) taşıyanlar aktif hareketlidir.
k)Tek veya koloniler halinde yaşarlar.
b)Enzim sistemleri bulunur,özgün metabolizmaları vardır.
c)Nucleus ve zar sistemlerine ait organeller bulunmaz.
d)yönetici molekülü DNA dır ve nuclear alanda çıplak olarak bulunur.
e)Protein,yağ ve karbonhidrat içeren hücre çeperi vardır.
f)Bazılarında kapsül bulunur.
g)Sitoplazmada :DNA,RNA,ribozom,poliribozom,glikojen,yağ damlaları bulunur.
h)Hücre zarı kıvrımlarından oluşmuş mesezom ve tilakoid taşıyanlar vardır.
1-Mesezom:oksijenli solunum Enzimleri taşırlar.
2-Tilakoid:klorofil taşırlar.
ı)Flagellum(kamçı) taşıyanlar aktif hareketlidir.
k)Tek veya koloniler halinde yaşarlar.
SINIFLANDIRILMASI
1-Şekillerine göre:
a)Yuvarlak(coccus)
b)Çubuk(bacillus)
c)Virgül(vibriyon)
d)Spiral(spirillim)
2-Koloni oluşumuna göre:
a)Monococcus :Tekli hücre
b)Diplococcus :İkili, hücre
c)Streptococcus :Zincir şeklinde
d)Staphylococcus :Üzüm salkımı şeklinde
3-Gram boyama yöntemine göre:
a)Gram pozitif:boyanabilen
b)Gram negatif:boyanmayan
4-Solunum biçimlerine göre:
a)Anaerobe bakteriler:oksijen seven
b)Anaerobe bakteriler:oksijensiz ortamda yaşayanlar
c)Fakültatif anaerop :hem oksijenli hem oksijensiz ortamda yaşar
5-Beslenme biçimlerine göre:
a)Hetotrof bakteriler:Besinlerini dışarıdan hazır olarak alan bakteriler.
1-Saprofitler:Sindirim enzimleri
vardır.Hücre dışı sindirimle bitki ve hayvansal artıklarla beslenirler.Doğada
madde döngüsü için önemlidirler.
1-Şekillerine göre:
a)Yuvarlak(coccus)
b)Çubuk(bacillus)
c)Virgül(vibriyon)
d)Spiral(spirillim)
a)Monococcus :Tekli hücre
b)Diplococcus :İkili, hücre
c)Streptococcus :Zincir şeklinde
d)Staphylococcus :Üzüm salkımı şeklinde
a)Gram pozitif:boyanabilen
b)Gram negatif:boyanmayan
a)Anaerobe bakteriler:oksijen seven
b)Anaerobe bakteriler:oksijensiz ortamda yaşayanlar
c)Fakültatif anaerop :hem oksijenli hem oksijensiz ortamda yaşar
a)Hetotrof bakteriler:Besinlerini dışarıdan hazır olarak alan bakteriler.
2-Parazit-patojen :Sindirim
enzimleri yoktur.Besinlerini diğer canlıların vücudundan hazır olarak alırlar.
3-Mutualist : Başka
canlıların vücudunda yaºarlar. Bu birliktelikten her iki canlıda fayda sağlar.
4-Kommensal:Başka canlıdan
faydalanır diğer canlı bundan fayda veya zarar
görmez.
b)Ototrof bakteriler:İhtiyaç duydukları organik besinlerini kendileri sentezlerler.
1-Fotoototroflar:Tilakoidlerindeki
klorofilleri sayesinde ışık enerjisinden faydalanarak organik besinlerini
üretebilen bakterilerdir.
2-Kemoototroflar:Kuvvetli oksidasyon
enzimleriyle inorganik maddeleri oksitleyerek ürettikleri enerji ile organik
besin sentezleyen bakterilerdir.
Bakterilerde üreme:
a-Eşeysiz üreme
Bakteri hücresi ortam şartları uygun olduğunda mitoz bölünmeyi andıran (Fissyon bölünme) bölünme ile hızla coğalır.
Bakterilerde üreme:
Bakteri hücresi ortam şartları uygun olduğunda mitoz bölünmeyi andıran (Fissyon bölünme) bölünme ile hızla coğalır.
b--Eşeyli üreme:
1-Konjugasyon:Karşılıklı gen alış verişi şeklinde gerçekleşir
2-Transformasyon:Ortamda
farklı özellikte bakteri geninin alınışı ile gerçekleşir
3-Transduksiyon:Bakteri virüsleri
aracılığı ile farklı bakteri genlerinin alınışı ile gerçekleşir
NOT:Bakteriler hızlı üreme yeteneğine sahip canlılardır.
Üreme hızını düşüren faktörler şunlardır:
1-Besin azalması
2-Metabolik artıkların artması
3-ph değerlerinin değişmesi
4-Susuzluk
5-Antibiyotikler
6Yüksek ve düşük ısı
Endosporlar:
Bakterilerde görülen endospor oluşumu üreme amaçlı değil olumsuz çevre koşullarına dayanabilmek içindir.
1-Sindirim enzimlerine
2-Düşük ve yüksek ısıya (Belirli değerlerde)
3-Susuzluğa
4-Besin azlığına
5-Metabolik artıklara karşı dirençlidirler.
NOT:Bazı bakterilerde olan özellikler.
a-Kapsül oluşumu
b-Flagellum(kamçı)
c-Mesezom un olması
d-Tilakoidin olması
e-Endospor oluşumu
NOT:Bütün bakterilerdeki ortak özellikler şunlardır
a-Hücre çeperi
b-Hücre zarı d-Yönetici molekül
c-Sitoplazma
d-Poliribozomların olması
e-Depo besin olarak glikojen ve yağ damlalarının olması
f- DNA nın olması
g-RNA ve ribozomların bulunması
Bakterilerin Önemi:
1-Antibiyotik üretiminde
2-özel (İnsülin) protein üretiminde
3-Fermantasyonda(Alkol üretimi)
4-Keten-kenevir işlenmesinde yumuşak dokuların çürütülüp ayrıştırılmasında
5-Mayalanmada(Yoğurt,Peynir vb.)
6-Tarımda biyolojik savaş
7-Genetik çalışmalarda
8-Canlılarda hastalıklara neden olarak ölüm,sakatlık ve ekonomik kayıplara neden olurlar.
1-Konjugasyon:Karşılıklı gen alış verişi şeklinde gerçekleşir
NOT:Bakteriler hızlı üreme yeteneğine sahip canlılardır.
2-Metabolik artıkların artması
3-ph değerlerinin değişmesi
4-Susuzluk
5-Antibiyotikler
6Yüksek ve düşük ısı
Endosporlar:
Bakterilerde görülen endospor oluşumu üreme amaçlı değil olumsuz çevre koşullarına dayanabilmek içindir.
1-Sindirim enzimlerine
2-Düşük ve yüksek ısıya (Belirli değerlerde)
3-Susuzluğa
4-Besin azlığına
5-Metabolik artıklara karşı dirençlidirler.
a-Kapsül oluşumu
b-Flagellum(kamçı)
c-Mesezom un olması
d-Tilakoidin olması
e-Endospor oluşumu
a-Hücre çeperi
b-Hücre zarı d-Yönetici molekül
c-Sitoplazma
d-Poliribozomların olması
e-Depo besin olarak glikojen ve yağ damlalarının olması
f- DNA nın olması
g-RNA ve ribozomların bulunması
1-Antibiyotik üretiminde
2-özel (İnsülin) protein üretiminde
3-Fermantasyonda(Alkol üretimi)
4-Keten-kenevir işlenmesinde yumuşak dokuların çürütülüp ayrıştırılmasında
5-Mayalanmada(Yoğurt,Peynir vb.)
6-Tarımda biyolojik savaş
7-Genetik çalışmalarda
8-Canlılarda hastalıklara neden olarak ölüm,sakatlık ve ekonomik kayıplara neden olurlar.
NOT:Anaerob
bakteriler oksijensiz solunumla karbonhidrat parçalamalarına
fermantasyon(Mayalanma),protein ve amino asitleri parçalamalarına ise
pütrifikasyon (Çürüme) denir.
NOT
1-Kamçı:
aktif hareketi
2- Mesezom: oksijenli solunumu
3- Tilakoid(klorofil):f otosentezi
4- Sindirim enzimleri: saprofit beslenmeyi
5- Oksidasyon enzimleri: kemosentezi gerçekleştiren yapılardır.
2- Mesezom: oksijenli solunumu
3- Tilakoid(klorofil):f otosentezi
4- Sindirim enzimleri: saprofit beslenmeyi
5- Oksidasyon enzimleri: kemosentezi gerçekleştiren yapılardır.
Tags:
BİYOLOJİ KONU ANLATIM