Birey Olarak Güncel Çevre Sorunlarının Ortaya Çıkmasındaki Rolü

Doğal yaşam alanlarını tehdit eden en büyük faktör insan olduğuna göre çevrenin korunması da yine insan eliyle olacaktır. Bu amaçla doğal yaşam alanlarının korunmasındaki sorumluluğumuzu anlamalı ve diğer insanlara da anlatmalıyız. Dünyamızın sunduğu su, toprak, hava gibi doğal kaynakları yeryüzündeki diğer canlılarla paylaştığımızı kavramazsak çevre sorunları kaçınılmazdır. Çevre sorunlarının nedenlerini irdelerken bu sorunlara yol açan en büyük etkenin insanoğlunun bilinçsiz ve duyarsız davranışları olduğunu fark etmiş olmalısınız. Doğal kaynakların kullanımı konusunda yeni yerleşmeye başlamış bir kavram olan ekolojik ayak izi kavramı, yukarıdaki soruların cevaplanmasını kolaylaştırmaktadır. Bu kavram, öğrendiğiniz tüm çevre sorunlarındaki bireysel rolünüzü daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.



Ekolojik ayak izi; karbon ayak izi, doğal kaynakların kullanımı, çevreye bıraktığımız atıklar gibi do- ğada bıraktığımız tüm izlerin toplamını ifade eder. Bir insanın ya da toplumun üretim ve tüketimleri sonucunda oluşan etkilerin toplamı onun ekolojik ayak izini oluşturur. Ekolojik ayak izi, aslında insanların yaşayabilmeleri için gereken kaynakların üretimi ve atıkların yok edilmesi için kullandıkları biyolojik alanı gösteren bir ölçüdür. Örneğin hepimizin temel gıda maddelerinden biri olan ekmeği ele alalım. Ekmeğin yapıldığı buğdayın tarlada yetişmesi için bir alan gereklidir. Ayrıca buğdayın işlenmesi, unun taşınması ekmeğin yapımı ve satışı için de belirli alanlar kullanılır. Tarladaki buğdaydan ekmek yapımına ve satın alınarak tüketimine kadar işleme, taşıma ve üretim aşamalarında kullanılan enerji, bir miktar karbon salı- nımına yol açar. Aynı zamanda tüm bu süreçlerde oluşan atıkların temizlenmesi için de belirli bir biyolojik alana ihtiyaç vardır. Tüm bu alanların toplamı bir ekmeğin dünya üzerinde bıraktığı ekolojik ayak izidir. Teknolojik gelişmeler, ekolojik ayak izinin artmasına neden olmaktadır. Örneğin bir buğday tarlasının elle ve orakla değil de makine ile hasat edilmesi daha çok karbon salınımına yol açarak ekmeğin ekolojik ayak izini artırır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts