Doğal Hayat Alanlarının Tahribi

Doğal yaşam alanlarındaki bitki ve hayvanların oluşturduğu hayat birliği yaban hayatı olarak adlandırılır. Sulak alanların kurutulması, aşırı avlanma gibi insan faaliyetlerinin sonucu yaban hayatının tahrip edilmesi önemli bir çevre sorunudur. Ekosistemler, yaban hayatı için doğal yaşam alanlarını barındırmaktadır. Daha önce de değindiğimiz gibi ekosistemler; doğal afetler, iklim, canlılar arasındaki av - avcı ilişkileri gibi insan dışındaki faktörlerin etkisini zaman içinde dengeleyebilmektedir. İnsan da diğer canlılar gibi bulunduğu ekosistemin bir parçasıdır. Ancak artan insan nüfusu, sanayileşme ve gelişen teknoloji, ekosistemlerdeki insan etkisinin dengelenememesine yol açmaktadır. Bunun sonucu olarak da günümüzde yeryüzündeki ekosistemlerin neredeyse tamamı insan faaliyetlerinin tehdidi altındadır. Bizler, duyarlı ve bilinçli bireyler olarak doğal hayatı korumanın sorumluluğunu taşımalıyız. Bunun için öncelikli olarak doğal alanları ve bu alanlarda var olan yaban hayatını tehdit eden faktörleri bilmemiz ve engellememiz gereklidir. Bitki ve hayvanların yaşamlarını sürdürmek için gereksinim duydukları havanın, suyun ve toprağın kirlenmesi, birçok canlı türü sayısının azalmasına hatta nesillerinin yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır.



Çevre kirliliğinin yanı sıra yaban hayatını tehdit eden, canlıların yaşam alanlarının bozulması ve yok edilmesine neden olan insan kaynaklı başka faktörler de vardır. Bu faktörlerden en önemlileri kentleşme, tarım ilaçlarının yaygın ve yanlış kullanımı, sulak alanların kurutulması, aşırı avlanma veya toplama yapılması, yabancı türlerin doğal yaşam alanlarına sokulmasıdır.
Tarımda, ekonomik zarara yol açan ayrık otları, böcekler ve mikroorganizmalara karşı mücadele edilmesi kaçınılmazdır. Ancak zararlılarla mücadele ederken canlılar arasındaki etkileşimler de unutulmamalıdır. Tarım ilaçları yalnızca çevreyi kirletmekle kalmaz, biyolojik birikim yoluyla insan ve diğer canlılara da zarar verir. Ayrıca bilinçsiz ve aşırı tarım ilacı kullanımı ile böcekler, bu ilaçlara dayanıklı ırklar geliş- tirerek nesillerini devam ettirebilir. Fakat daha hassas yapıya sahip zararsız hatta faydalı böcek türleri zehirlenerek nesilleri yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. DDT (diklorofenil trikloroetan) gibi tarım ilaçlarının kullanımı, besin zinciri yoluyla insan dâhil birçok canlıda zehirlenmelere ve ölümlere yol açabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts