Fotosentez ve Solunum İlişkisi

Ekosistemlerin sürdürülebilirliği için madde ve enerji dönüşümü önemlidir. Bu dönüşümde fotosentez ve solunum reaksiyonları rol oynar.



Fotosentez ve solunumun reaksiyon formüllerine dikkat edildiğinde birbirlerine bağımlı oldukları yani birinin ürününün diğerinin ham maddesini oluşturduğu görülür. Dolayısıyla bu reaksiyonların gerçekleştiği mitokondri ve kloroplast organelleri de madde ve enerji dönüşümünde etkilidir.



Fotosentezde klorofil yardımıyla ışık enerjisi kimyasal enerjiye dönüştürülür. Bu enerji sayesinde karbondioksit ve sudan organik besinlerin üretimi sağlanırken atmosfere oksijen verilir. Solunumda ise organik besinlerin oksijen varlığında yıkılması sonucu karbondioksit, su ve hücrede metabolik faaliyetler için gerekli olan enerji üretilir. Böylece doğadaki madde döngüsünün sürekliliği sağlanır.

Atmosferdeki karbondioksit, doğada canlı solunumunun yanı sıra milyonlarca yıl önce yaşamış bitki ve hayvan kalıntılarından oluşan kömür, petrol gibi fosil yakıtların yanması sonucu da açığa çıkar. Fosil yakıtların aşırı tüketimi atmosferde karbondioksit artışına yol açarak sera etkisi yaratmakta ve küresel ısınmaya yol açmaktadır. Küresel ısınma dünya ikliminde önemli değişimleri oluşturmaktadır. İklim değişikliklerinin en önemli etkileri canlı türleri üzerinde olmaktadır. Bazı türler yok olurken bazıları yok olma tehlikesiyle karşılaşmaktadır. Atmosferdeki karbondioksit miktarını dengede tutmak için ormanlar
korunmalı ve çoğaltılmalıdır. Çünkü atmosferde aşırı karbondioksit birikmesini önleyen en önemli etkenlerden biri bitkilerin gerçekleştirdiği fotosentez olayıdır. 
Fotosentez ile oksijenli solunum reaksiyonlarının karşılaştırılması Tablo 1.1 verilmiştir.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts