Bilim – Toplum İlişkisi -9.Sınıf Biyoloji 1.Ünite-

Bilimin toplumu ve toplumun bilimi nasıl etkilediği soruları cevap aranan iki yönlü bir tartışmadır. Öncelikle bilim, bulunduğu toplumdan ve onun özelliklerinden etkilenen bir girişimdir. Bilim insanları yaşadıkları toplumun bir üyesi olduğundan kişilikleri, fikirleri ve ilgileri toplumun fikir, değer ve beklentilerini yansıtır. Bu durum da bilim insanlarının hangi araştırmaları yapacaklarını etkiler. Ayrıca günümüzün bilimsel çalışmaları büyük bütçeler gerektiren çalışmalardır. Bu çalışmalar toplumun oluşturduğu çeşitli kurumlar ve sivil toplum örgütleri tarafından desteklenir. Bu kurumların hangi çalışmaları destekleyeceğinde toplumun inançları, fikirleri ve beklentileri etkili olur.

Diğer taraftan bilimin ortaya koyduğu bilgiler toplumun anlayışını ve yaşantısını yakından etkiler. Atomun yapısının aydınlatılması, kalıtsal materyalin şifresinin çözülmesi gibi bilgiler insanların doğa anlayışlarını değiştirdiği gibi toplumsal yaşamı da derinden etkilemiştir. Bazen insanların, bilim insanlarını topluma zararlı ürünler ortaya koyduğu için suçladığını duyabiliriz. Ancak anlaşılması gereken önemli bir nokta şudur:
Bilimde ve biyolojide yapılan çalışmaları kötü ya da iyi olarak nitelendirmemiz mümkün değildir. Çünkü bilimsel çalışmalar doğayı anlamak için yapılan, bu süreçte ortaya çıkacak ürünlerin özelliklerine odaklanmayan çalışmalardır. Bilimin ortaya koyduğu bilgilerin insanlar tarafından nasıl ve hangi amaçlarla
kullanılacağı bilimin kontrolü altında değildir.

Son olarak unutulmamalıdır ki, ortaya çıktığından bugüne kadar bütün toplumlar ve kültürler bilime katkı sağlamıştır ve sağlamaya devam etmektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts