Canlılarda Solunum: Enerjinin Açığa Çıkışı -10.Sınıf Biyoloji 1.Ünite-

Resimde gördüğünüz somon balıkları yaz sonunda akarsularda yumurtlar. Kuluçka devresi suyun sıcaklığına göre 60 ile 200 gün arasında değişir. Yavrular kış sonunda yumurtadan çıkar. Pembe somon balıkları yumurtadan çıkar çıkmaz denize doğru göç etmeye başlar. Somon balıkları hayatlarının ilk göçlerinde içinde bulundukları ırmakta akıntı boyunca ilerler, denize doğru yapılan yolculukta kendilerini avlamak isteyen büyük balıklar gibi türlü tehlikelerle karşı karşıya kalır. Tehlikeleri atlatıp denize ulaşanlar göçlerini tamamlamış olur. Denizde birkaç yıl geçirdikten sonra iyice gelişip üreme olgunluğuna erişenler yeni bir göçe başlar.


Somon balıklarının dönüş yolculuğu sonunda varmak istedikleri hedef, yumurtadan çıkarak dünyaya geldikleri yerdir. Balıkların yumurtlamak için seçtikleri yer, akarsu yatağıdır. Bu yolculukta asıl ilgi çekici olan balıkların denizlerde yol alırken amaçlarına ulaşmak için binlerce kilometre mesafeyi yüzmek zorunda olmalarıdır.
Akarsuya giren somon, büyük bir kararlılıkla akıntıya karşı yüzmeye başlar. Hedefine ulaşmak için ırmağın kuvvetli akıntısıyla mücadele eder, su yüzeyinden yaklaşık 4 metre kadar yükseğe sıçrayarak şelale ve çağlayanları aşar. Somon balıkları yorucu göç sırasında kendileri için gerekli olan besini yolculuk öncesinde
vücutlarında depolar. Tüm olumsuzluklara ve zorluklara rağmen somon balıklarından yolculuklarını başarıyla tamamlayanlar; doğdukları ortamlara yumurtalarını bırakır. Somon balıklarının nesli milyonlarca yıldır süregelen bu yolculuk sayesinde devam eder.

Somon balıkları, nesillerini devam ettirmek için yaptıkları inanılmaz göç serüveninde ihtiyaç duydukları enerjiyi nereden sağlar?
Ekosistemdeki tüm canlılar, bitkiler, hayvanlar ve hatta tek bir hücre bile yaşamını sürdürebilmek için madde ve enerjiye ihtiyaç duyar.

Yeryüzündeki yaşamın devamlılığı Güneş enerjisinden sağlanır. Gün boyunca tükettiğiniz tost, sandviç ve çeşitli ekmeklerin yapımında kullanılan un, bir otsu bitki olan buğdaydan elde edilir. Tüm dünya insanları tarafından yüksek oranda tüketilen bir besin kaynağı olan buğday insanın günlük besin ihtiyacını nasıl karşılar?

Bu ünitede fotosentez ve solunum olaylarıyla besin sentezi ve enerji arasındaki ilişkiyi öğreneceksiniz. Fotosentez bitkilerin ve diğer fotosentetik canlıların güneş enerjisini kullanarak karbonhidrat sentezini gerçekleştirmeleridir. Solunum, bütün canlılarda karbonhidratlar ve diğer organik moleküllerdeki enerjiyi serbest bırakan bir olaydır. Bu enerji metabolizmayı oluşturan çok geniş olaylar zincirinin yürütülmesinde kullanılır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts