Devirli Fotofosforilasyon -10.Sınıf Biyoloji 1.Ünite-

FS I'in tepkime merkezinde klorofilin uyarılan elektronu, ilk alıcı tarafından tutulur.

FS I'in tepkime merkezinde klorofilin uyarılan elektronu, ilk alıcı tarafından tutulur
Birinci bölümde de öğrendiğiniz gibi oksidatif ve fotofosforilasyonla ATP sentezinin yapıldığı bilinmesine rağmen sentez mekanizması kemiozmotik hipotezinin ortaya konmasına kadar açıklanamamıştır.

Peter Mitchell (Pitır Mişel) kemiozmotik hipotezini mitokondri üzerinde açıklamıştır. Aynı model kloroplastlarda da ATP sentezinin nasıl gerçekleştirildiğini ortaya koymuştur.

Kemiozmotik hipotezine göre mitokondrilerde ATP sentezi sırasında protonlar (H+) zarlar arası boşlukta birikirken kloroplastlarda tilakoit boşlukta birikir. İkisi arasındaki fark budur.Bu hipoteze göre ışığa bağımlı tepkimelerde elektronların tilakoit zarda bulunan ETS'den geçişi, stromada var olan protonların tilakoit boşluğa pompalanmasını sağlar. Aynı zamanda tilakoit boşlukta da suyun ayrıştırılması sonucunda protonlar oluşur.

Bu iki olay tilakoit boşlukta proton (H+) derişimini artırır. Protonlar derişimlerinin yüksek olduğu tilakoit boşluktan ATP sentaz enzimi aracılığıyla stromaya aktarılırken ATP sentezi gerçekleşir.

Işığa Bağımlı Tepkimelerin Genel Sonucu
Fotosentezin ışıktan bağımsız tepkimelerinde 1 molekül CO2'in kullanılması için ışığa bağımlı tepkimelerinde 3 ATP ve 2 NADPH üretilir, O2 ise yan ürün olarak açığa çıkar. Işığa bağımlı tepkimelerin kimyasal denklemi aşağıdaki gibidir.
Işığa bağımlı tepkimelerde oluşturulan ATP ve NADPH molekülleri, stroma sıvısına girer. Bu moleküllerdeki kimyasal enerji, stromada CO2'i basit şekerlere dönüştüren ışıktan bağım-sız tepkimeler için kullanılmaya hazırdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts