Temmuz, 2013 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Divan Edebiyatının Dönemleri (Yüzyıllara Göre)

İslâm dîninin ortaya çıkışı dünyanın geçirdiği en önemli sosyal değişimdir. Bu değişim; Arap Yarımadası, K.Afrika, Asya'da etkili olmuş, insan topluluklarını ortak inanç etrafında toplamayı başarmıştır. Müslümanlığın Türkler arasında yayılması d…

odevbiyoloji

Divan Edebiyatının Genel Özellikleri

Divan edebiyatına "yüksek zümre edebiyatı", "havas edebiyatı", "Klasik Türk edebiyatı" gibi isimler verilir. Fakat her şairin bir "divan"ı olduğu için daha yaygın olarak kullanılan isim "divan edebiyatı&q…

odevbiyoloji

Divan Şairleri (Fuzuli, Baki,Şeyh Galip)

FUZULÎ: 1480'de Kerbela'da doğduğu ve 1556'da yine Kerbela'da öldüğü sanılır. Temelini bireysel duygu ve sevgide bulan bir şiir anlayışını geliştirmiştir. Gerçek adı Mehmed b. Süleyman'dır. Yaşamı, özellikle gençlik dönemi ve öğr…

odevbiyoloji

Divan Edebiyatında Düz Yazı Biçimler

Divan edebiyatında üç tür düzyazı biçimi vardır. Yalın düzyazı, süslü düzyazı ve orta düzyazı. Yalın düzyazıda halkın konuştuğu dil kullanılmış, halk kitapları, halk öyküleri, Kur'an tefsirleri, hadis açıklamaları bu türde yazılmıştır. Süslü düz…

odevbiyoloji

Divan Edebiyatında Şiirlerin Özellikleri ve Türleri

Divan şiiri konu bakımından çok çeşitlidir. Genel tanımdan da anlaşılacağı gibi öncelikle dün dışı ve dini şiir olmak üzere ikiye ayrılır. Din dışı şiirde başlıca türler şöyle sıralanabilir: Bahariye, cemreviye, dariye, fahriye, iydiye, medhiye, mer…

odevbiyoloji

Divan Edebiyatında Nazım Biçimleri

Divan şiiri, nazım biçimleri bakımından zengindir. Nazım biçimleri beyit ve bend olmak üzere iki ana kola ayrılır. Beyit temeline dayananlar "aynı" ve "ayrı" uyaklı (kafiyeli) olmak üzere ikiye ayrılır. Aynı uyaklıların başlıcala…

odevbiyoloji

Divan Edebiyatında Sanatlar

Teşbih: Sözü daha etkili kılmak amacıyla ortak nitelikleri bulunan nesne ya da kavramlar arasında benzerlik kurma sanatıdır. Bir teşbih'te dört öğe bulunur: Müşebbehün-bin (benzetilen): Kendisine benzetilen, birbirine benzetilen nesne ya da ka…

odevbiyoloji

Divan Edebiyatı Tarihçesi ve Özellikleri

Aşık edebiyatında aruz vezni ile yazılan musikiye yatkın şiir türüdür. Ayrıca divan şairlerinin eserlerini topladıkları kitaba da denir. Bu kitaplar, çoğunlukla şairlerin adlarıyla anılırlar; Fuzulî Divanı, Nedim Divanı... gibi. Tarihçesi: Divan ed…

odevbiyoloji

Dini Tasavvufi Halk Edebiyatı ve Türleri

Tasavvuf, Türklerin İslamiyet'i kabulunden sonra Anadolu'da kendini göstermiştir. Tasavvuf düşünürlerine "mutasavvıf" denir. Mutasavvıflara göre, Allah'a bilmeden O'na ulaşılamaz. Dini tasavvufi halk edebiyatı, Allah aşkı, …

odevbiyoloji

Türk Destanlarının Özellikleri

Her millet, destan sahibi değildir. Destan sahibi olmak için bir milletin, tarihin en eski dönemlerinde yaşamış olması gerekir. Ayrıca, o millet zengin bir geçmişe de malik bulunmalıdır. Ancak böyle bir geçmiş, unutulması mümkün olmayan olağanüstü h…

odevbiyoloji

Destanların Özellikleri ve Türk Destanları

Bütün dünya edebiyatlarında olduğu gibi Türk Edebiyatının da ilk örnekleri destanlardır. Türk edebiyat geleneği içinde "destan" terimi birden fazla nazım şekli ve türü için kullanılmış ve kullanılmaktadır. Eski Türk Edebiyatı nazım şekille…

odevbiyoloji
Diğer yayınları yükle
Sonuç bulunamadı