Biyolojik Çeşitliliğin Önemi -9.Sınıf Biyoloji 3.Ünite-

Biyolojik Çeşitliliğin Önemi
Bizler beslenme, giyim ve tedavi ihtiyaçlarımızın çoğunu bitki ve hayvanlardan elde ediyoruz. Önceleri pek çok bitki türü, önemi bilinmediği için kesilmiş ya da yakılmıştır. Bugün ise bu bitkilerin bazıları çağımızın hastalığı olan kanserin tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Bu sebeple, varlığımızı sürdürebilmemiz için biyolojik çeşitliliğe ihtiyacımızın olduğunu ve bu durumun gelecekte de değişmeyeceğini altını çizerek, tekrar vurgulamamız gerekmektedir. Canlı çeşitliliğinin önemi ile ilgili pek çok madde sıralayabiliriz. Fakat bütün bu maddeleri üç ana başlık altında toplamamız mümkündür:


1. Ekolojik Değer
Biyolojik çeşitlilik, aslında yaşayan doğayı, dolayısıyla sağlıklı bir çevreyi ifade eder. İklimin ve atmosferik gazların düzenlenmesi, su düzeninin sağlanması, toprak erozyonu kontrolü, toprak oluşması, atıkların temizlenmesi, besin elementlerinin döngüsünün sağlanması aslında yaşamın dinamikliğinin örnekleridir.

2. Ekonomik Değer / Biyobenzetim
Pek çoğumuz, hayvanların ya da bitkilerin bulunduğu millî parkları ya televizyonda görmüş ya da doğa gezilerinde incelemişizdir. Diğer bir ekonomik katkı alanı bitkisel ilaçlardır. Son zamanlarda, bitkisel ilaçları satan aktarların sayısının arttığına dikkat etmişsinizdir. Bitkiler, sadece tıp alanında değil, tarım ve endüstri gibi alanlarda da önemli bir yere sahiptir. Pek çok boyar madde bitkilerden elde edilmektedir. Bütün bu örnekler, canlı kaynağının zengin olmasının kalkınma üzerinde ne kadar etkili olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilebilir.
Canlıların dış görünüşlerinin ya da iç yapılarının pek çok materyalin üretiminde model olarak ekonomiye katkı sağladığını da belirtmek gerekmektedir. Benzer şekilde Odonata, helikopterin; su altı canlıları, denizaltı sanayisinde kullanılan maddelerin; kutup ayısı, ısı tutucu elbiselerin; örümcek ağı, yeni ve dayanıklı biyolojik malzemelerin ve yarasalar radarın yapımında model olarak kullanılmıştır

3. Kültürel Değer
Kültürle biyolojik çeşitliliğin nasıl bir bağlantısı olabilir diye düşünenleriniz olabilir. Şırıl şırıl derelerin aktığı, kuş cıvıltılarının duyulduğu doğal ortamlar pek çok yazar, şair ve ressama ilham kaynağı olmuştur. Unutmamamız gerekir ki bireylerin hayal güçleri çevrelerinde gördükleri varlıkların çeşitliliğiyle orantılı olarak artmakta, bu da beraberinde kültürel çeşitliliği getirmektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts