Ülkemizde Bor Madeni -9.Sınıf Biyoloji 3.Ünite-

Ülkemizde Bor Madeni
Bazı ileri teknoloji ürünlerinin (bilgisayar, cep telefonu vb.) imalatında, uzay sanayisinde bor kaynaklarımız çok önemli bir yere sahiptir. Bu kaynaklar, dünyanın asgari 400 yıllık ihtiyacını karşılayacak kapasitededir. Araştırmacı ve uzmanlara göre Anadolu’daki bu madenin miktarı, 10 milyar ton civarındadır. Bor; sanayinin her dalında, şu anda, 450 çeşitten fazla mamul maddenin üretiminde dayanıklılığı ve sertliği sağlamada, ara ürün olarak kullanılmaktadır. Isıya son derece dayanıklıdır. ABD roketlerinde Türkiye’den giden bor madeni
kullanılmaktadır. Radar dalgalarını emdiği, absorbe ettiği için hayalet uçakların imalatında kullanılmaktadır. Sadece ABD’de 600’den fazla proje, borun yakıt olarak kullanılması ile ilgili patent almıştır. Borla çalışan otomobiller üretime girmiştir.

Bor minerali, aynı zamanda alternatif yakıt teknolojisinin birincil araştırma ve kullanım kaynağıdır. Hava, ulaşım ve savaş uçakları ilk defa ses üstü hızlara borlu yakıtlar sayesinde ulaşmıştır. Savaş başlığı taşıyan füzelerin kullandığı yakıt, uzaya gönderilen uyduları yörüngelerine taşıyan ve oturtan roket motorları, borlu yakıtlar kullanırlar. Ülkemizde, Balıkesir-Susurluk, Eskişehir-Seyitgazi, Kütahya-Emet, Bursa-Mustafa Kemal Paşa yörelerinde çıkarılır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts