Bitki Büyümesinde Rol Oynayan Faktörler -11.Sınıf Biyoloji 1.Ünite-

(Dionea muskipula) etobur bir bitkidir. Venüs sinek kapanı olarak da adlandırılan bu bitki sinek ve böcekleri sindirebilecek özelliğe sahiptir. Yapılan incelemelerde, yaprağa konan sineğin yaprak üstünde bulunan tüycükleri uyardığı ve bu uyartının yaprağın dış kısmındaki hücrelere su pompalamayı tetiklediği görülmüştür.
Bu tetiklemenin sonucunda yaprağın dış yüzeyindeki hücreler uzarken iç kısmındaki hücreler aynı kalır. Böylece bitki yapraklarını kapatarak sineği hapseder; salgıladığı enzimlerle avını sindirerek beslenir.

Bitkiler, yaşamları boyunca bulundukları yere bağlıdır yani yer değiştirmez. Ancak bitkilerin de bazı hareketleri vardır. Sinek kapan bitkisinde olduğu gibi bitkiler çevresel uyarılara farklı şekilde yanıt vererek beslenir, büyür ve gelişir. Bu bölümde bitkilerin büyümesinde rol oynayan çevresel faktörler, hormonlar ve bitkilerde hareket konuları anlatılacaktır.

Çok hücrelilerin büyüme ve gelişmesi, hücre çoğalmasını ve hücrelerin büyümesini gerektirir. Yeni oluşan hücrelerin büyümesini farklılaşma aşaması izler. Bu aşama dokuların ve organların şekil almasıyla sonuçlanır. Büyüme ve gelişme genler tarafından kontrol edilir; buna çevresel ve hormonal faktörler de etki eder.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts