Fotosentez Nedir?

Fotosentez

Bitkiler ışık enerjisini klorofilleri yardımıyla kimyasal enerji dönüştürerek CO2 ve H2O’dan organik besin sentezi yapar. Bu sırada açığa O2 verilir. Bu olay fotosentez olarak tanımlanır.

Fotosentez Denklemi

Fotosentez sırasında su hem tüketilmekte hem de üretilmektedir. Net su tüketimini görmek için formul aşağıdaki gibi sadeleştirilebilir.
Fotosentezin Canlılar İçin Önemi

Fotosentez olayı canlılar için oldukça büyük önem taşır. Her şeyden önce fotosentez olayı sayesinde canlılar doğadaki oksijenden faydalanır. Şuan ciğerlerimize çektiğimiz temiz hava ve oksijen fotosentez sayesinde
sağlanmaktadır. Bitkiler fotosentez ile birlikte havadaki zararlı gaz olan karbondioksiti oksijene çevirir. Böylece karbondioksiti tüketen ve oksijen üreten bitkiler yeryüzünde atmosferdeki oksijen seviyesini dengelemiş olur.

Fotosentez Reaksiyonları

1-Işığa Bağlı Tepkimeler: Canlının ışıklı ortamda ışığa bağımsız tepkimeler için gereken ATP ve NADPH’yi ürettiği bir dizi tepkime zinciridir. Bu tepkimeler tilakoit zar üzerinde gerçekleşir. Işığı soğuran klorofil molekülünden serbest kalan elektronlar elektron taşıma sistemi (ETS) elemanlarından geçer. Bu sırada ATP ve NADPH çıkışı olur.
Klorofile sahip canlıların ADP ve inorganik fosfat (Pi) kullanarak ATP üretmesine fotofosforilasyon denir. Bu olay devirli fotofosforilasyon ve devirsiz fotofosforilasyon olmak üzere iki yolla gerçekleşir. Devirsiz fotofosforilasyonda, devirliden farklı olarak su, fotolize uğrar.
2-Işıktan Bağımsız Tepkimeler:Bu tepkimeler stroma bölgesinde gerçekleşir. Stromalar protein yapılıdır. Bu tepkimeler aydınlıkta da karanlıkta da olabilir. CO2’nin devreye girmesiyle başlar. Hidrojen ile CO2birleşerek karbonhidratları meydana getirir.

Çevresel Etkenler:
¢ CO2 miktarı: 
¢ Işık şiddeti: 
¢ Işık rengi: 
¢ Sıcaklık: 
¢ Su miktarı:

Genetik Etkenler:
¢ Kloroplast sayısı
¢ Yaprak sayısı ve yapısı
¢ Stoma sayısı
¢ Kütikula kalınlığı
¢ Klorofil sentezleme geni

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts