Bütün canlıların yaşayıp gelişmesi için suya ihtiyacı vardır. Gün geçtikçe kullanılabilecek ve içilebilecek su miktarı azalmaktadır. Bunun nedenlerinden biri de su kirliliğidir. Temiz ve sağlıklı su kaynaklarının azalması ile su kirliliği, son yılların en güncel çevre sorunlarından biri hâline gelmiştir.
Su kirleticilerinden en yaygın olanlar, kimyasal gübreler, tarım ilaçları, deterjanlar, iyi arıtılmamış fabrika atıkları ve evsel atıklardır. Kirletici maddeler, doğrudan suya değil toprağa veya atmosfere de verilebilir. Buralardan da yağışlar ve yer altı sularıyla akarsulara, denizlere ve göllere karışır.
Evsel ve bazı endüstriyel atık sular ve yarımsal trenaj suları azot ve fosforca zengindir. Bu maddeler göllerde aşırı alg üremesine ve organik madde miktarının artmasına yol açar. Kirlenmeden dolayı ortamda aşırı alg üretilmesine ötrofikasyon denir.
Arıtılmadan çevreye bırakılan evsel ve endüstriyel atıklar yüksek oranda organik bileşik içerir. Bu organik atıklar (atık yağlar, gübreler, deterjanlar vb.) suda mikroorganizmalar tarafından ayrıştırılır. Kirletici maddelerin sudaki canlılar tarafından zararsız hâle getirilerek suyun temizlenme kapasitesi, su kaynağının büyüklüğüne ve akarsularda akıntı hızına göre değişmektedir.
Kimyasal gübre vb. kirleticilerin içerdiği fosfor ve azotlu bileşikler bakteri, alg, bitki gibi organizmaların sayıca artmasına neden olmaktadır. Suda yeşil ve bulanık bir görüntü oluşturan bu olaya ötrofikasyon denilmektedir. Ötrofikasyonun oluştuğu yerde yaşayan canlılar yeterince ışık ve oksijen alamazlar. Bunun sonucunda canlılar ya bu bölgeden göç eder ya da ölürler.
- SU KIRLILIGI SONUCUNDA :
- Tifo , kolera , dizanteri ve sarılık gibi bulaşıcı hastalıklar hızla yayılı
- Su yaşamındaki çeşitlilik azalır , hatta yok olur
- Akaryakıt, yağ ve petrolün denizlere karışması sonucu su ve atmosfer arasındaki oksijen alışverişi bozulur.
- SU KIRLILIGINE KARSI ALINABILECEK ÖNLEMLER
- Doğal kaynak suları korunmalı.
- Zararlıları öldürmek amacıyla kullanılan kimyasal maddeler yerine , biyolojik mücadele ön plana çıkarılmalıdı
- Sanayi atıkları arıtılmalıdı
- Ambalajlar plastik yerine karton veye camdan yapılmalıdı
Nitratli gübreler çok kullanılmamalıdır.
- Deterjan kullanımı azaltılmalıdı
- Gemilerin atıklarının denizlere bırakılmaları ö
Su havzalarına imar izni verilmemelidir.
Tags:
BİYOLOJİ KARIŞIK