BESIN KIRLILIGI
Saglıgınız için saglıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Saglıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir. Besin güvenligi, besinin insan saglıgına zarar verebilecek her türlü etkenden arındırılarak tüketime uygun hâle getirilmesi demektir.
Besin kirliliği, besinin güvenliğini tehdit etmekte ve insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Hızlı nüfus artışına bağlı
olarak daha fazla besin üretilirken bir yandan da besinlerin çeşitli şekillerde kirlenmesi söz konusu olabilir.- Besinlerin kirlenmesi aşağıda belirtildiği gibi üç farklı şekilde meydana gelebilir:
- Cam kırıkları, saç, tırnak vb. yabancı maddeler ile besinin fiziksel olarak kirlenmesi.
- Tarım ilaçları, ağır metaller, deterjanlar, besin ambalajlarında kullanılan maddeler ile besinin kimyasal olarak kirlenmesi.
Virüs, bakteri, küf mantarları vb. zararlı mikroorganizmalar ya da zehirli mantar gibi bazı besinlerin yapısında doğal olarak bulunan zehirli bileşikler ile besinin biyolojik kirlenmesi.
Besinlerin çeşitli etmenler tarafından kirlenmesinin önlenmesi için gıdaların üretimi sırasında ve tüketimine kadar geçen tüm aşamalarda hijyen standartlarına uygun davranılmalıdır. Satın alınan meyve ve sebzeler bol su ile yıkandıktan sonra tüketilmelidir.
BESIN KIRLILIGINI ÖNLEMEK ICIN ALINACAK TEDBIRLER.
- Besinler iyice yıkandıktan, temizlendikden sonra tü
- Besinler uzun süre bekletilmemelidir.
- Ambalajlı satılan ürünlerin üzerinde TSE damgası aranmalıdı
- Ambalajlı satılan ürünlerin , son kullanım tarihi geçmiş olanları kesinlikle tü
Ürünler üretim sırasında hatalı gübrelenmemeli , ilaçlanmamalıdır.
Tags:
BİYOLOJİ KARIŞIK