Rekabet sınırlı miktardaki kaynak ve yanıt için farklı türden bireyler arasında oluşan rekabet olduğundan dolayı anlaşılması zor bir rekabet olarakda bilinmekle beraber zaman kavramın önemsiz olduğu durumdur.
Tür içi ve türler arası rekabet bitki ve hayvan popülâsyonlarının büyümesini sınırlar ve dengede tutar.
Popülâsyonun varlığını sağlıklı sürdürmesi için su , besin , ışık , üreme alanları , yaşam alanları ve çevresel kaynakları kullanma türlerle rekabetle bağlantılıdır.
Popülâsyonun varlığını sağlıklı sürdürmesi için su , besin , ışık , üreme alanları , yaşam alanları ve çevresel kaynakları kullanma türlerle rekabetle bağlantılıdır.
Aslında bu türler arası rekabet, tarımsal üretim açısından oldukça fazla önem ve gereksinim taşımaktadır ve birim alandan elde edilecek ürünün olumsuz yönde zarar görebildiğinden dolayı kötü bir şekilde etkileyebilir.
Popülâsyonun varlığını sağlıklı sürdürmesi için su , besin , ışık , üreme alanları , yaşam alanları ve çevresel kaynakları kullanma türlerle rekabetle bağlantılıdır.
Rekabetin en önemli etkeni türlerin gelişme olgunlaşma dönemlerinde farklı olmasıdır. Bu fark azaldıkça rekabet artar. Fark artıkça rekabet azalır. Örnek kültür bitkisi ile yabani ot veya mısır fasulye gibi ekimlerdeki rekabet verimi etkiler.
Bir buğday tarlasındaki buğdaylar ile içerisindeki yabani otlar arasında görülen rekabet, kendi içlerinde türler arası rekabete örnek olmakla beraber bu tam anlamıyla önemli bir rekabet olarak bilinmektedir.
Rekabet kabiliyeti çok az olan tür o alanda yok olur ya da türlerden farklı bir kaynağı kullanmak üzere kendilerinden farklı özellikler kazanabilir duruma gelebilirler.
Ekolojik nişleri ve görüntü olarak benzeyen türler, eğer nişlerinde farklılıklar bulunuyorsa, komünite içerisinde beraber bulunabilirler ve içlerinde rekabet olmaz. Türlerin gelişme ve olgunlaşma dönemlerinin farklı bir şekilde olması ve ilerlemesi de rekabeti azaltan yönler olarak bilinmektedir.
Tags:
BİYOLOJİ KARIŞIK