Armut -Sağlıklı meyve ve sebzeler-

Sağlıklı bir vücut için sağlıklı beslenmeye, sebze ve meyveye ihtiyaç var... Peki, hangi meyvenin hangi hastalığa iyi geldiğini biliyor musunuz?

Bütün meyveler birbirinden faydalı vitamin ve minarallerden oluşuyor ve hepsi farklı bir rahatsızlığı iyileştiren bir özelliğe sahip. Meyvelerin sağlığımız için oldukça gereklidir. Sağlıklı vücut için meyvelere mutlaka ihtiyacı var. Ancak hangi meyvenin hangi hastalığa iyi geldiğini bilmemiz gerekiyor.


ARMUT 
* Kalp-damar sağlığı, alçak kan basıncı ve fiziksel performansa iyi gelen vitaminleri barındırır.

* Yüksek tansiyonu olanlar ve böbreklerinde sorun yaşayanlar için faydalıdır. Kansızlık ve kabızlığa iyi gelir

"A, C, K, B9 (folik asit) vitaminleri, potasyum, bakır mineralleri ve daha birçok vitamin-mineral içerir. Tüm meyve ve sebzelerde olduğu gibi diyet lifinden zengindir" diyen Diyetisyen Şeyma Yılmaz, armutun faydalarıyla şu bilgileri verdi:

- Çözünür ve çözünmez posa içerir. Çözünmez posa kabızlığı önler, kolon kanserine karşı koruyucudur. Çözünür posa ise kan kolesterolünü düşürür, kan şekerini düzenler. Armut, bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olur.

- Düşük glisemik indeksli bir meyvedir. Düşük glisemik indeksli besinler kan şekerinde ani değimlere neden olmaz, uzun süre tokluk sağlar. Dolayısıyla ara öğün için çok uygun bir meyvedir.

- Armut folik asit içeren bir meyvedir. Hamile kadınlarda folik asit yetersiz alındığında, düşük doğum ağırlıklı bebekler, bebeklerde nöral tüp defekti ve annede megaloblastik anemi oluşabilir. Gebelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar ve günlük ihtiyaç iki katına çıkar. Dolayısıyla armut gebelik döneminde folik asit içeren diğer besinlerle birlikte tüketildiğinde folik asit ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.

- A, C vitamini ve içeriğindeki fitobesleyicilerle bağışıklık sistemine güç katar, kanserden ve kalp hastalıklarından korur.

- İdrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin temizlenmesine, böbrekteki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur. Ayrıca potasyum içeriğiyle kan basıncını düşürür.

- Alerji oluşturma riskinin minumum düzeyde olduğu meyveler arasındadır. Bu nedenle bebeklerde ek besinlere geçerken ilk kullanılan meyvelerdendir.

- Armut, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts