Kasım, 2015 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Canlıların Ortak Özellikleri

Madem ki Biyoloji canlı bilimi anlamına geliyor, o zaman demek ki önce "canlı" kelimesinin ne anlama geldiği ile ilgileniyor olmalıyız. Canlı neye denir? Bu sorunun cevabı ilk bakışta düşündüğümüzden daha karmaşıktır. Etrafımızda gördüğümü…

odevbiyoloji

Bilimsel Bilginin Doğası ve Biyoloji

İnsan  bilgiyi nereden edinir?   1- Kendi tecrübe ve deneyimlerinden. 2- Başkalarından (okuyarak, dinleyerek, vs.) İşte bilimsel bilgi dediğimiz şey, bu seçeneklerden ilkinin yöntemleştirilmiş halidir. Bilim insanları bilgiye bu şekilde ulaşır. Anca…

odevbiyoloji

Biyoloji Bilimi ve Alt Dalları

Biyoloji, en basit anlamıyla canlıları inceleyen bilimdalı olarak tanımlanır. Bu bilimle uğraşan, meslek olarak bu bilimle ilgili eğitim alan insanlara da "biyolog" adı verilir. Her ne kadar basitçe canlılık bilimi olarak isimlendirsek de,…

odevbiyoloji

Organik Bileşiklere Giriş ve Karbonhidratlar

Organik Bileşiklere Giriş Canlıların yapısında bulunan maddelerden karbon, oksijen ve hidrojen atomu bulunduran bileşenlerin organik bileşikler olarak adlandırıldığını daha önce söylemiştik. Bu ayrım oldukça uzun süredir (200 yıldan fazla) kullanılı…

odevbiyoloji

İnorganik Bileşikler: Asitler, Bazlar ve Tuzlar

Asitler, bazlar ve tuzlar da canlıların yapısında bulunan inorganik bileşiklerdendir. Asitler ve Bazlar İsveçli bilim insanı Svonte Arhenius tarafından 1884 yılında yapılan tanımına göre sudaki çözeltilerine H iyonu veren maddelere asit , OH iyonu v…

odevbiyoloji

Organik Bileşikler: Yağlar

Yağların Yapısı Yağlar karbonhidratlardan farklı olarak polimer özelliği taşımayan moleküllerdir. Burada polimer kavramını hatırlatma ihtiyacı hissediyorum.  Polimer : Monomer adı verilen görece daha küçük ve basit moleküllerin birbirine tekrarlı bi…

odevbiyoloji

Organik Bileşikler: Proteinler

Proteinlerin yapısı Proteinler, bilinen en karmaşık yapılı moleküller olup birçok hücrenin kuru ağırlığının (hücrenin içerdiği suyun özel bir teknikle çıkarıldığını düşünün) yarısını oluşturur. Proteinlerin miktarının bu kadar fazla olmasının bir ne…

odevbiyoloji

Organik Bileşikler: Enzimler

Enzimler, protein yapılı moleküllerdir. Bu da demek oluyor ki enzim konusunu iyi anlamak ve sorularını çözebilmek için proteinler konusunu da iyi bilmeniz gerekiyor. Canlı vücudunda pek çok tepkime aynı anda gerçekleşir. Bu tepkimelerin büyük kısmın…

odevbiyoloji

Inorganik Bileşenler: Su ve Mineraller

Canlıların hücrelerden oluştuğundan daha önceki bir yazıda bahsetmiştik. Hücre adı verilen yapıların kimyasal içeriğini ise birbirini takip edecek bir dizi yazı ile anlatmaya çalışacağım. Canlıların yapısında bulunan atomların %99'undan daha faz…

odevbiyoloji
Diğer yayınları yükle
Sonuç bulunamadı