Gürültü Kirliliği

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ
   İnsanların üzerinde olumsuz etki yaratan, bir anlam ifade etmeyen ve istenmeyen seslere gürültü denir.Ses ve gürültü ayrımı kişiden kişiye değişebilir.Örneğin sizin dilediğiniz bir müzik başka birisi için gürültü olabilir.İnsan vücudu ani seslere karşı otomatik olarak tepki gösterir.
Avrupa birliği standartlarına göre gürültü seviyesinin 60dB’den az olması gerekmektedir.Bunun üzerindeki seviye psikolojik rahatsızlık vereblir, huzur bozabilir ve çok rahatsa fizyolojik bozukluğa neden olabilir.Örneğin 120dB’lik sesler kalıcı kulak hasarlarına yol açabilir.Sanayi, hava yolları,trafik,kullanılan ev aletleri vb. Gürültü kirliliğine neden oloan başlıca etkenlerdir.
   Gürültü kirliliği; stres, uyku düzeninin bozulması, kolestrol,kas gerilmesi, irkilmeler, dikkat dağınıklığı sinirlilik, yüksek tansiyon, solunum-dolaşım bozukluğu ve işitme kaybı gibi olumsuz durumlara da neden oolabilir.
    Ses kirliliğini önlemek için binalarda ses yalıtımı sağlanmalı, iş yerlerinde gürültü seviyesi en aza indirilmeli , toplu taşıma arçları kullanılmalı, gereksiz korna çalınmamalı , sanayi tesisleri şehir dışında kurulmalı , taşıtlara egzoz susturucusu takılmalıdır.



                   İNSAN SAĞLIĞINA ETKİSİ
  • Gürültünün insan sağlığı üzerindeki etkileri hem sağlıksal hem davranışsal yönde ortaya çıkabilir. Genel olarak, gürültü olarak adlandırılan her türlü ses insan sağlığını fizyolojikve psikolojik olarak etkiler. İstenmeyen bu sesler sinir, saldırganlık, hipertansiyon, yüksek stres, kulak çınlaması ya da kulak uğuldaması, duyma kaybı, uyku bozuklukları gibi pek çok sonuç doğurabilir.
  • Bu sonuçlar içinde, stres ve hipertansiyon ciddi sağlık sorunlarına kapı açabilirken, kulak çınlamaları ve uğuldamaları unutkanlığa, ciddi ruhsal bunalımlara ve kimi zaman panik ataklara neden olabilir.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts