Son yıllarda fosil yakıtların yakılması, bitki örtüsünün azalıp nüfusun hızla artmasıyla atmosferdeki karbondioksit, metan ve diazot monoksit (N2O) gazları artmıştır.
Atmosferdekigazların %75’i ve su buharının ise tamammı troposfer tabakasında bulunur.İklimi ise daha çok atmosferin alt kısımlarını belirler. Su buharı, yer ve zamana göre değişirken yeryüzünün aşırı ısınıp soğuması engellenir.Karbondioksit ise atmosferin güneş ışınlarını emme ve saklama özelliğini arttırır.Bu yüzden CO2 arttıkça sıcaklık artar.
CO2 azaldıkça sıcaklık azalır.Güneş ışınlarıyla ısınan fakat ısınan fakat ısıyı dışarıya göndermeyen seralara benzediği için bu olay doğal sera etkisi olarak adlandırılır.
Günümüzde CO2 ‘teki artış insan kaynaklı sebeplere bağlı olarak hızla devam etmektedir. CO2’teki artışın en büyük sebepleri ise fosil yakıtları ve ormanların tahribatıdır.Okyanus diplerinden yüksek dağlara ve Ekvator’a kadar her alanda küresel iklim değişikliğinin etkisini göremekteyiz.
Birleşmiş Milletler iklim değişikliğinden enn fazla etkilenecek ülkelerden biridir.Örneğin sıcaklık değişimindendaha çok çölleşme tehdidi altındaki yeterli suya sahip olmayan Güneydoğu Anadolu , İç Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgeleri etkilenecektir. Şüphesiz, iklim değişikliği biyolojik çeşitliliği azaltacak, ekosistemin yapısı ve işleyişi bozulacak, yararlı türlerin yerini ise zararlı türler alacaktır.
Tüm bu olumsuzlukları hafifletmek için özel olarak düzenlenmiş parklara ve ormanlık alanlara ihtiyaç vardır.Ülkemiz küresel ısınmanın etkileri açısından riskli ülkeler arasında bulunmaktadır.Önlemler alınmazsa özellikle su sıkıntısı başta olmak üzere birçok tehlike bizi beklemektedir.Yağış miktarı sürekli azalmaktadır. Bu da başta tarımı etkilemektedir.Hemen önlem almazsak yaşam alanları daralacak değiştirmek zorunda kalacaktır.
Tags:
BİYOLOJİ KARIŞIK