Vitaminlerin sağlığımıza olumlu ve olumsuz etkileri- 9.Sınıf Proje Ödevi

Vitaminler, insanların küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu organik bileşiklerdir. Çoğu vitaminin besinlerden alınması gerekir çünkü vücut onları ya üretmez ya da çok az üretir.



Her organizmanın farklı vitamin gereksinimleri vardır. Örneğin, insanların diyetlerinden C vitamini almaları gerekirken köpekler ihtiyaç duydukları tüm C vitaminini üretebilir .
İnsanlar için D vitamini yiyeceklerde yeterince büyük miktarlarda bulunmaz. İnsan vücudu, güneş ışığına maruz kaldığında vitamini sentezler ve bu, D vitamininin en iyi kaynağıdır.
Farklı vitaminler vücutta farklı roller oynar ve bir kişinin sağlıklı kalması için her vitaminin farklı bir miktarına ihtiyacı vardır.

Vitaminler nelerdir?
Vitaminler, doğal gıda maddelerinde çok az miktarda bulunan organik maddelerdir. Herhangi bir vitaminin çok az olması, belirli sağlık sorunlarının gelişme riskini artırabilir.
Bir vitamin organik bir bileşiktir, yani karbon içerir. Aynı zamanda vücudun gıdalardan alması gerekebilecek temel bir besindir.
Şu anda 13 tanınmış vitamin vardır.

Yağda çözünen ve suda çözünen vitaminler
Vitaminler yağda veya suda çözünür veya çözünürdür. Her iki türü de aşağıda açıklıyoruz:

Yağda çözünen vitaminler
A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünür. yağ dokusunda ve karaciğerde bulunan yağda eriyen vitaminler ve bu vitaminlerin rezervleri vücutta günlerce , bazen aylarca kalabilmektedir.
Diyet yağları, vücudun yağda çözünen vitaminleri bağırsak yolu yoluyla emmesine yardımcı olur.

Suda çözünen vitaminler
Suda çözünen vitaminler vücutta uzun süre depolanamaz. Vücudu idrar yoluyla terk ederler. Bu nedenle, insanlar yağda çözünen vitaminlerden daha düzenli bir suda çözünen vitamin kaynağına ihtiyaç duyarlar.
C vitamini ve tüm B vitaminleri suda çözünür

13 vitamin

Aşağıda, şu anda tanınan her bir vitamin hakkında bilgi edinin:

A vitamini
Kimyasal isimler: retinol, retinal ve beta karoten dahil "dört karotenoid" .
Yağda çözünür.
İşlevi: Göz sağlığı için gereklidir.
Eksiklik: Bu, gece körlüğüne ve gözün şeffaf ön tabakasının kurumasına ve bulanıklaşmasına neden olan keratomalaziye neden olabilir.
İyi kaynaklar: Bunlara karaciğer, morina karaciğeri yağı, havuç, brokoli, tatlı patates, tereyağı, lahana , ıspanak, balkabağı , kara lahana, bazı peynirler, yumurta, kayısı, kavun, kavun ve süt dahildir.

B1 vitamini
Kimyasal adı: tiamin.
Suda çözünür.
İşlevi: Kan şekerini parçalamaya yardımcı olan çeşitli enzimlerin üretilmesi için gereklidir.
Eksiklik: Bu, beriberi ve Wernicke-Korsakoff sendromuna neden olabilir .
İyi kaynaklar: Bunlara maya, domuz eti, tahıl taneleri, ayçiçeği tohumu, kahverengi pirinç, tam tahıllı çavdar, kuşkonmaz, lahana, karnabahar, patates, portakal, karaciğer ve yumurta dahildir.

B2 vitamini
Kimyasal adı: riboflavin.
Suda çözünür.
İşlevi: Vücut hücrelerinin büyümesi ve gelişmesi için gereklidir ve gıdaların metabolize edilmesine yardımcı olur.
Eksiklik: Belirtiler arasında dudak iltihabı ve ağızda çatlaklar bulunur.
İyi kaynaklar: Bunlara kuşkonmaz, muz , hurma, bamya, pazı, süzme peynir, süt, yoğurt, et, yumurta, balık ve yeşil fasulye dahildir.

B3 vitamini
Kimyasal isimler: niasin, niasinamid.
Suda çözünür.
İşlev: Hücrelerin büyümesi ve doğru çalışması için vücudun niasine ihtiyacı vardır.
Eksiklik: Düşük seviyeler, ishale , cilt değişikliklerine ve bağırsak rahatsızlığına neden olan pellagra adı verilen bir sağlık sorununa neden olur.
İyi kaynaklar: Örnekler arasında tavuk, sığır eti, ton balığı, somon, süt, yumurta, domates, yapraklı sebzeler, brokoli, havuç, fındık ve tohumlar, tofu ve mercimek sayılabilir.

B5 vitamini
Kimyasal adı: pantotenik asit.
Suda çözünür.
Görevi: Enerji ve hormon üretimi için gereklidir.
Eksiklik: Semptomlar parestezi veya "iğneler ve iğneler" içerir.
İyi kaynaklar: Bunlara etler, kepekli tahıllar, brokoli, avokado ve yoğurt dahildir.

B6 vitamini
Kimyasal isimler: piridoksin, piridoksamin, piridoksal.
Suda çözünür.
İşlevi: Kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için hayati öneme sahiptir.
Eksiklik: Düşük seviyeler anemiye ve periferik nöropatiye yol açabilir .
İyi kaynaklar: Bunlara nohut, sığır karaciğeri, muz, kabak ve fındık dahildir.

B7 vitamini
Kimyasal adı: biotin.
Suda çözünür.
İşlevi: Vücudun proteinleri, yağları ve karbonhidratları metabolize etmesini sağlar. Ayrıca cilt, saç ve tırnaklardaki yapısal bir protein olan keratine de katkıda bulunur.
Eksiklik: Düşük seviyeler bağırsaklarda dermatite veya iltihaplanmaya neden olabilir.
İyi kaynaklar: Bunlara yumurta sarısı, karaciğer, brokoli, ıspanak ve peynir dahildir.

B9 vitamini
Kimyasal isimler: folik asit, folinik asit.
Suda çözünür.
Görevleri: DNA ve RNA yapımı için gereklidir.
Eksiklik: Hamilelik sırasında bu, fetüsün sinir sistemini etkileyebilir. Doktorlar hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında folik asit takviyesi önermektedir.
İyi kaynaklar: Bunlara yapraklı sebzeler, bezelye, baklagiller, karaciğer, bazı güçlendirilmiş tahıl ürünleri ve ayçiçeği tohumları dahildir. Ayrıca, birkaç meyvenin miktarı orta düzeydedir.

B12 vitamini
Kimyasal isimler: siyanokobalamin, hidroksokobalamin, metilkobalamin.
Suda çözünür.
İşlevi: Sağlıklı bir sinir sistemi için gereklidir.
Eksiklik: Düşük seviyeler nörolojik problemlere ve bazı anemi türlerine yol açabilir.
İyi kaynaklar: Örnekler arasında balık, kabuklu deniz ürünleri, et, kümes hayvanları, yumurta, süt ve diğer süt ürünleri, güçlendirilmiş tahıllar, güçlendirilmiş soya ürünleri ve güçlendirilmiş besin mayası sayılabilir.
Doktorlar, vegan diyeti olan kişilerin B12 takviyesi almasını önerebilir.

C vitamini
Kimyasal adı: askorbik asit.
Suda çözünür.
İşlevi: Kollajen üretimine, yara iyileşmesine ve kemik oluşumuna katkı sağlar. Ayrıca kan damarlarını güçlendirir, bağışıklık sistemini destekler, vücudun demiri emmesine yardımcı olur ve antioksidan görevi görür.
Eksiklik: Bu, diş eti kanamasına, diş kaybına ve zayıf doku büyümesine ve yara iyileşmesine neden olan iskorbüt ile sonuçlanabilir.
İyi kaynaklar: Bunlara meyve ve sebzeler dahildir, ancak yemek pişirmek C vitaminini yok eder.
 
D vitamini
Kimyasal isimler: ergokalsiferol, kolekalsiferol.
Yağda çözünür.
İşlevi: Kemiğin sağlıklı mineralizasyonu için gereklidir.
Eksiklik: Bu, raşitizm ve osteomalaziye veya kemiklerin yumuşamasına neden olabilir.
İyi kaynaklar: Güneşten veya diğer kaynaklardan gelen UVB ışınlarına maruz kalmak vücudun D vitamini üretmesine neden olur. Yağlı balıklar, yumurtalar, sığır karaciğeri ve mantarlar da bu vitamini içerir.
 
E vitamini
Kimyasal isimler: tokoferol, tokotrienol.
Yağda çözünür.
İşlevi: Antioksidan aktivitesi, yaygın iltihaplanma ve çeşitli hastalık riskini artıran bir sorun olan oksidatif stresi önlemeye yardımcı olur.
Eksiklik: Bu nadirdir, ancak yenidoğanlarda hemolitik anemiye neden olabilir. Bu durum kan hücrelerini yok eder.
İyi kaynaklar: Bunlara buğday tohumu, kivi, badem, yumurta, fındık, yeşil yapraklı sebzeler ve bitkisel yağlar dahildir.
 
K vitamini
Kimyasal isimler: filokinon, menakinon.
Yağda çözünür.
Görevi: Kanın pıhtılaşması için gereklidir.
Eksiklik: Düşük seviyeler, olağandışı bir kanama duyarlılığına veya kanama diyatezine neden olabilir.
İyi kaynaklar: Bunlara natto, yapraklı yeşillikler, balkabağı, incir ve maydanoz dahildir

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts