Bitkilerde Büyüme




 Bitkilerde büyüme doku hücrelerinin bölünmesi ve hücre kütlesinin artışı sonunda olur. 
Bitki Büyümesinde Etkili Olan Çevresel Faktörler:Bitkiler, çeşitli çevre faktörlerinde büyür ve gelişir.Bu faktörler şunlardır:
   1-Işık:Işık ile bitki gelişimi arasındaki önemli ilişkilerden biri bazı bitkilerin tam Güneş ışığında bazılarının ise gölgede en iyi gelişimi yapabilmeleridir.
   2-Sıcaklık:Çimlenme, yaprak oluşumu, meyve verme ve çiçek açma gibi olaylar ile sıcaklık arasında yakın bir ilişki vardır.Bitkinin, canlılık faaliyetlerini gösterebilmesi için  0°C’ın üzerinde olması gerekir.Bitkinin yaşamı için en uygun sıcaklığa optimum sıcaklık denir.Yüksek sıcaklıkta enzimlerin yapısı bozulacağından bitki zarar görebilir.
   3-Su:Su, iletimde desteklik sağlama, sıcaklığı düzenleme gibi işlevlerde görev alır.Fotosentezde de su görev alır.Bazı bitkilerde su oranı %90’a varabilir.Mineraller de suda erimiş olarak bitki tarafından alınır.
   4-Atmosfer Nemi(Su Buharı):Nem azalması, terleme hızını arttırır.Turgor basıncı azalır.Sıcaklıkla bitkilerde pörsüme meydana gelir.
   5-Rüzgar:Terlemeyi arttırırçAyrıca bitkiyi sallayarak bitkiye zarar verebilir.
   6-Toprak:Bitkinin büyüme gelişmesinde toprağın yapısı, pH, içerdiği maddeler büyük önem taşır.Bitkileri iyi havalanmış toprakta daha iyi büyür.
   7-Atmosferdeki Gazlar:O, CO , ve N gibi gazların artıp azalması bitkinin gelişimini olumsuz etkiler.
   8-Yerçekimi:Bitkide büyüme ve gelişmeyi sağlayan hormonların dağılımını yerçekimi düzenler.Ayrıca, toprak üstü ve toprak altı organların şekillenmesinde etkilidir.
Bitki Büyümesinde Hormonların Etkisi:Bitkiler, kök, gövde uçları, meyveler ve genç yapraklarda kimyasal bileşikler üretirler.Bu bileşiklere vücudun diğer kısımlarına iletilere aradaki fizyolojik olayları kontrol eder.Bu maddelere hormon denir.Hormon tarafından etkilenen hücreye hedef hücre denir.Hedef hücrenin zarında özel hormonu taşıyan reseptör moleküller bulunur.Hormon hedef hücreye taşınır.Reseptörler onu tanıyarak bağlar ve hedef hücre yanıt verir.
Bitki Hormonları:
   1-Oksinler:Sürgün ucunda üretilir ve daha aşağıya taşınır.Hücrenin bölünmesini hızlandırır.Bitkinin ışığa yönelmesini sağlar.
   2-Stokinin:Köklerde üretilir.Ksilem yoluyla hedef hücrelere taşınır.Hücre bölünmesine uyarıcı etki yapar.Bitkinin, yaşlanmasını geciktirir.
   3-Giberellin:Uç tomurcuklar, kökler, genç yapraklar ve bitki embriyolarında üretilir.Çiçeklenmeye teşvik eder.Uyku halindeki tohumun uyanmasını ve çimlenmesini teşvik eder.
   4-Etilen:Hemen hemen tüm organlarda üretilir.Meyvelerin olgunlaşmasını artırır.Yaprakların ve çiçeklerin yaşlanmasında etkilidir.
   5-Apsisik Asit:Büyümeyi yavaşlatır.Tohum ve tomurcuklarda uyku halini arttırır(Dormansi).

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts