Canlıları, cansız varlıklardan bir ya da birkaç özelliğine bakarak ayırt etmek zordur. Varlıkları canlı olarak nitelendirebilmek için; hücresel yapı, beslenme, solunum, boşaltım, hareket, uyarılara tepki, metabolizma, homeostazi, uyum, organizasyon, üreme, büyüme, gelişme gibi özelliklere sahip olup olmadığına bakılır. Bu özelliklere sahip olan varlıklar canlı, varlıkların canlı olma durumu ise canlılık olarak tanımlanır.
Canlıları inceleyen bilim dalı biyolojidir.
Canlı yapısını oluşturan temel bileşikler
inorganik ve organik olarak iki grupta incelenir. Su, asit, baz, tuz ve
mineraller inorganik yapılı; karbonhidrat, lipit, protein, enzim, hormon,
vitamin, nükleik asit ve ATP ise organik yapılı bileşenlerdir. İnorganik
bileşikler canlılar tarafından sentezlenemez ve dışarıdan besinlerle hazır
alınır. Organik bileşikler ise canlı vücudunda sentezlenebilir ve canlılardaki
metabolik olaylarda çok çeşitli görevler üstlenir.
Su, tüm organizmaların vücudunda en çok
bulunan bileşendir. Biyolojik yapıların oluşturulması ve yaşamsal
faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli inorganik maddelerin en
önemlisidir.
Bir çözeltinin asidik ya da bazik olması
durumu pH ile gösterilir. Farklı pH dereceleri farklı enzimlerin çalışabilmesi
için gereklidir. pH değişiklikleri enzimlerin yapısını bozar.
Asit ve bazın nötrleşme tepkimesi ile
birleşmesi sonucu tuz ve su oluşur. Hücre sitoplazmasında ve hücreler arası
sıvılarda tuzların belirli bir yoğunlukta bulunması metabolik açıdan oldukça
önemlidir. Mineraller, canlılar tarafından sentezlenemez; vücuda asitler,
bazlar, tuzlar ya da besinler yoluyla alınır. Eksikliklerinde veya
fazlalıklarında metabolik faaliyetler aksar.
Şekerler olarak bilinen karbonhidratlar;
hücrede birinci derecede enerji kaynağı olarak kullanılan, hücre zarının ve
çeperinin ayrıca nükleik asitlerle ATP’nin yapısına katılan, yapıcı, onarıcı
organik bileşiklerdir. Şekerler glikozit bağı kurarak bileşikler oluşturur.
Sakkaritler olarak da bilinen karbonhidratlar, içerdiği birim şeker molekülü
sayısına göre monosakkarit (glikoz, galaktoz, früktoz, riboz, deoksiriboz) ,
disakkarit (maltoz, sükroz, laktoz) ve polisakkarit (nişasta, glikojen, kitin,
selüloz) olarak gruplandırılır.
Tags:
9.SINIF KONU ANLATIM