Devirsiz Fotofosforilasyon -10.Sınıf Biyoloji 1.Ünite-

FS II'nin ışığı soğurmasıyla tepkime merkezinde yer alan klorofildeki uyarılmış (enerji kazanmış) elektronlar ilk alıcı tarafından tutulur. Daha sonra elektronlar ETS (pq, stk ve pc) aracılığı ile FS I'e aktarılır. FS I'e elektron verdiği için FS II yükseltgenmiştir. Bu arada açığa çıkan enerji, tilakoit zarda bulunan ATP sentaz
enziminin yardımıyla ATP'nin sentezlenmesinde kullanılır







FS I'deki ilk alıcı, ışık tarafından uyarılan elektronları ferrodoksine aktarır. İndirgenen ferrodoksin, yüksek enerjili elektronları stromada bulunan bir enzim yardımıyla NADP+ye verir ve yükseltgenmiş olur.

FS I kaybettiği elektronunu FS II'den gelen elektronlarla tamamlar. FS II'nin kaybetmiş olduğu elektronlar ise ortamda bulunan suyun elektron, proton (H+) ve O2'e ayrışması sonucunda karşılanır. Tilakoit boşlukta parçalanan suyun elektronları fotosistem II'ye ve ETS'ye aktarılır. Protonlar NADP+ tarafından tutulup NADPH'nin sentezlenmesi sağlanırken moleküler oksijen (O2) serbest bırakılarak atmosfere verilir.

Devirsiz fotofosforilasyonda H2O molekülü kullanılarak ATP ve NADPH üretilmiş ve atmosfere O2 verilmiştir. Fotosentezin ışıktan bağımsız tepkimeleri için gerekli olan NADPH ve ATP genellikle devirsiz fotofosforilasyonla karşılanır.

Bitkinin ATP ihtiyacına göre devirli fotofosforilasyon da gerçekleşebilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts