Bitkilerde Çimlenme -11.Sınıf Biyoloji 1.Ünite-

Bilim dünyası zaman zaman şaşırtıcı olaylara tanık olmaktadır. Bunlardan birisi de Dumlupınar Üniversitesinin yürüttüğü arkeolojik çalışmada bulunan mercimek tohumlarıdır. Kütahya Seyitömer Höyüğü'nde Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen başkanlığında
yürütülen kazıda bulunan Orta Tunç Çağı dönemine ait olduğunu tespit ettikleri katmandaki tohumların yaklaşık dört bin yıllık olduğu belirlenmiştir. Dumlupınar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Nuket Bingöl üç mercimek tohumundan birinin toprağa ekildikten sonra çimlendiği
hâlde kuruduğunu, diğerinin ise yağ analizlerinin yapılması amacıyla incelendiğini belirtmiştir. Üçüncü tohumun ise toprağa ekildiğinde günümüzdeki mercimek gibi çok kuvvetli olmasa da oldukça cılız bir fidenin oluştuğu, çiçeklenip tohum üretmesi için çalışmaların devam ettiğini vurgulamıştır. Mercimek, fasulye,
buğday, mısır vb. bitkilerin tohumlarında yaşam süresi oldukça kısadır. Ancak çimlenen mercimek tohumu örneğinde görüldüğü gibi bazen tohum, kurak ortamlarda uzun süre canlılığını koruyabilir. Tohumlarda yaşam süresi, bitkinin türüne, çevre koşullarına bağlı olarak birkaç hafta ile uzun yıllar arasında değişiklik gösterir. Tohumların canlılığını koruyabilmesi için hangi şartlar gereklidir, araştırınız.


Bu bölümde tohumun çimlenmeden uzun süre canlılığını koruyabilmesi, çimlenmesi ve çimlenmeye etki eden çevresel faktörleri öğreneceksiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts