Biyolojinin Güncel Çalışma Alanları

            Günümüzde biyoloji büyük bir araştırma sahası haline gelmiştir. Genel olarak tek bir dal değil birbirinden beslenen çok sayıda alt dal olarak görülür. Biyoloji aslında dört temel grubu inceler.
İncelenen ilk grup; Hücre, gen ve buna benzer temel yapı taşlarını inceleyen dallardan meydana gelir. İkinci grup; dokuların, organların ve vücut sisteminin yapısını inceleyen dallardan meydana  gelir. Üçüncü grup, organizmaların ve onların geçmişlerini inceler. Dördüncü ve sonuncu grup ise organizmaların birbirleriyle etkileşimlerini konu alır.
Bu tür sınırlar koymanın, gruplandırmalar yapmanın, biyolojik araştırmaların basitleştirilmiş şekli olduğu her zaman hatırlanmalıdır. Gerçek olanda bu dallar arasındaki sınırlar belli değildir. Birçok dal, bu yüzden sürekli birbirinin yöntemlerini kullanırlar.
Dünyamızdaki canlılar, büyük bir çeşitlilik göstermekte, karada ve suda milyonlarca canlı türü yaşamaktadır. İşte, bir taraftan bu büyük canlı çeşitliliği,  bir taraftan da canlılık olaylarının karmaşıklığı, biyolojinin bir çok alt bilim dallarına ayrılmasına neden olmuştur.
Bu alt dallar şunlardır:

Botanik:
Bitkiler alemini inceleyen bilim dalıdır. 



Zooloji: 
Hayvanlar alemini inceleyen bilim dalıdır. Biyolojinin bu bölümlerinden her biri, canlının değişik özelliklerini incelemeleri bakımından kendi içinde alt bölümlere ayrılır. Bu bölümlerin başlıcaları şunlardır; Morfoloji: Canlıların dış görünüşünü, şeklini inceleyen bilim dalıdır. 



Anatomi: 
Canlıyı oluşturan organları, bu organların birbirleri ile ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır.

Fizyoloji: 
Organizmadaki organ ve dokuların görevlerini, işleyişlerini inceleyen bilim dalıdır.

Embriyoloji: 
Organizmanın gelişme devrelerini inceler. Özellikle döllenmiş yumurtadan (zigot) itibaren meydana gelen gelişme ve farklılaşmaları inceleyen bilim dalıdır.

Sitoloji: 
Hücrenin yapısını ve çalışmasını inceleyen bilim dalıdır.

Histoloji: 
Çok hücreli canlılardaki dokuların yapısını ve bu dokuların vücudun nerelerinde bulunduğunu, hangi organların yapısına katıldığını inceleyen bilim dalıdır.

Genetik:
Canlılardaki kalıtsal özelliklerin dölden döle nasıl geçtiğini inceler. Ayrıca genin yapısını, görevini ve genlerde meydana gelen değişiklikleri inceleyen bilim dalıdır. 



Moleküler Biyoloji: 
Canlıların yapısını, moleküler düzeyde inceleyen bilim dalıdır.

Ekoloji: 
Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Ekoloji, çevre biyolojisi ile eş anlamda kullanılabilmektedir.

Taksonomi (sistematik): 
Canlıları benzerliklerine göre sınıflandıran bilim dalıdır. Doğadaki çeşitliliği ve çevremizdeki canlıları görmemizi sağlar.

Mikrobiyoloji: 
Gözümüzle göremediğimiz mikroorganizmaların beslenme, üreme gibi yaşam şekillerini inceleyen bilim dalıdır.

Uzay Biyolojisi: 
Uzay şartlarında canlıların karşılaştıkları yeni durumları, bunların canlı üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini, canlıların uzaya uyum şartlarını araştıran bilim dalıdır.

Parazitoloji: 
Asalak olarak yaşayan canlıların yapı ve özelliklerini inceleyen bilim dalıdır.

Biyokimya: 
Canlıların yapısındaki kimyasal maddeleri ve yaşamın temeli olan biyokimyasal tepkimeleri inceleyen bilim dalıdır. Ayrıca entomoloji böcekleri, mikoloji mantarları, bakteriyoloji bakterileri, viroloji virüsleri, ihtiyoloji balıkları, ornitoloji kuşları, mammaloji memeli hayvanları inceler.

Viroloji : Virüsleri ve virüslerin özelliklerini konu alan bilim dalıdır. Viroloji genellikle mikrobiyoloji veya patoloji'nin bir parçası olarak gösterilen; organik virüsleri, zincirlerini, sınıflandırılmalarını, hücrelere giriş yollarını ve hastalığa yol açışlarını inceler. Viroloji alanında çalışan kişilere virolog denir. Virüslerin canlılık özelliği tartışmalarıyla gündeme gelmişlerdir.

Morfoloji(Biçimbilim): Canlıların yapı ve biçimini inceleyen, fiziksel özelliklerini araştıran bilim dalı. Morfoloji, canlıların organları gibi iç bölümlerinin biçimlerinin incelemek kadar canlıların diğer özelliklerini (renk, şekil, doku, yapı) de inceler.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts